Dezinfecţia şi purificarea apei s-a dezvoltat foarte mult în ultimul secol. Acest lucru a dus la diminuarea bolilor care proveneau de la apă.Majoritatea microorganismelor patogene sunt eliminate prin tehnici de tratare a apei cum ar fi coagularea, flocularea, decantarea sau filtrarea. Pentru a avea o apă potabila sănătoasa este însă necesar sa se facă şi o dezinfecţie a ei.
Există mai mulţi dezinfectanţi care omoară sau elimină microorganismele patogene. Cele mai uzuale metode folosite pentru dezinfectarea apei sunt: clorul, peroxidul, bromul, argintul,ozonul, ultraviolete. Fiecare dezinfectant are avantaje sau inconveniente şi pot fi folosiţi la dezinfectarea apei în funcţie de anumite condiţii.
Necesitatea dezinfectării apei
Majoritatea microorganismelor sunt eliminate din apă cu ocazia tratamentului de purificare a acesteia. Totuşi, pentru a avea siguranţa unei ape care să nu dauneze sănătăţii, este necesar să fie dezinfectată.
Microorganismele se găsesc peste tot în natură. Corpul omenesc vine în contact cu acestea şi trăim alături de ele toată viaţa. Majoritatea microorganismelor sunt inofensive şi chiar contribuie la realizarea anumitor procedee vitale corpului omenesc, cum ar fi de exemplu metabolismul.
Dar există şi microorganisme care sunt nocive. Microorganismele patogene din apă au anumite proprietăţi care le disting de poluanţii chimici. Sunt organisme vii, nu sunt dizolvate în apă, dar coagulează şi se ataşează la coloizii şi substanţele solide din apă. Microorganismele patogene din apă pot fi împărţite în trei categorii: bacteriile, viruşii şi paraziţii protozori.