Logo Kemcristal

Epurarea apelor uzate

Formular cerere oferta

    Tehnologia de epurare a apelor uzate a evoluat de  la un simplu proces mecanic la un proces avansat în care treptele mecanice, chimice și biologice sunt combinate.

    Prima generație de stație de epurare a apelor uzate municipale elimina particulele din apă, dar nu îndeajuns. Claritatea apei în emisar s-a îmbunătățit, deși nu suficient. De atunci, dezvoltarea procesului de epurare a apelor uzate a progresat foarte mult. Mai multe etape suplimentare au fost adăugate la cea mecanică. O treaptă secundară - biologică- a fost introdusă pentru a reduce și mai mult cererea de oxigen biologic, CBO. Un al treilea pas a fost, de asemenea, adăugat pentru a face față eliberării de nutrienți: Coagularea și precipitarea.

    Tratamentul chimic este un factor-cheie pentru eficienta îndepărtare al contaminanților.

    Epurarea apelor uzate este un proces de separare unde se dizolvă impuritățile și particulele sunt separate din apă. În multe cazuri, un coagulant anorganic este utilizat pentru a sprijini procesul de separare prin precipitarea substanțelor dizolvate și coagularea suspensilor.

    Coagulanți:

    Sărurile de aluminiu și fier sunt utilizate în mod obișnuit ca și coagulanți anorganici. Ei au capacitatea de a neutraliza contaminanții și particulele  agregate, facilitând separarea de apă. Coagulanți organici (polimeri, cum ar fi polidadmac și poliamine), pot fi folosiți pentru același scop, pe cont propriu sau în asociere cu un coagulant anorganic ajutând la optimizarea procesului de epurare.

    În cazul stațiilor de epurare sunt necesare următoarele etape de tratare:

    Treapta chimică: se realizează în unități de flotație sau în decantoare primare și constă în coagularea cu o sare de fier sau aluminiu, flocularea cu polielectrolit și corecție a pH-ului (daca este  cazul). Etapa asigură reducerea fosforului (element care se reține puțin într-o treaptă biologică), a materiilor în suspensie, a carbonului (CCO-Cr, CBO5 ) și parțial a azotului. Asigură condiții uniforme din punct de vedere chimic și încărcări minime  în  poluanți reducând necesarul de oxigen în treapta biologică.

    Treapta biologică asigură eliminarea azotului în procese de asimilare biologică împreună cu carbonul și fosfor. În cazul în care sunt variații importante ale chimismului (pH-ul) și ale încărcării în poluanți al  apei uzate intrată într-o treaptă biologică, activitatea bacteriană este perturbată, eficiența tratării fiind redusă.